czwartek, 2 lutego 2017

Lecytyna

Czym jest lecytyna

Jest to substancja, która służy jako materiał konstrukcyjny dla każdej komórki ciała. Jest również istotnym składnikiem ludzkiego mózgu oraz układu nerwowego. 

Tworzy ona 30 procent suchej wagi mózgu, i 17 procent systemu nerwowego.

Lecytyna jest również ważnym składnikiem gruczołów dokrewnych i mięśni serca oraz nerek.


Niebezpieczeństwo

W przypadku nerwowego trybu życia, nadaktywność gruczołów może spowodować niedobór lecytyny i tym samym wyczerpanie organizmu i zwiększoną drażliwość. 

Źródła lecytyny

1. Żółtko jajka. Co prawda posiada ono także wiele cholesterolu, ale taka kombinacja jest korzystna, gdyż lecytyna umożliwia prawidłowe emulgowanie cholesterolu w wątrobie.
2. Oleje roślinne.
3. Ziarna zbóż.
4. Soja.
5. Mleko.
6. Wątróbki.

Synteza lecytyny, przez organizm, jest możliwa pod warunkiem obecności witamin z grupy B, dlatego należy zwracać uwagę na codzienną dietę, czy nie jemy produktów pozbawionych witamin B.

Główne źródła witamin B 

B1: polędwica wieprzowa (ogólnie wieprzowina), biała fasola, groszek zielony, wątroba wołowa, łosoś, soja, drożdże piwne i piekarskie

B2: grzyby, brzoskwinie, ser, jaja

B3: orzechy ziemne, wołowina, mięso z królika, wołowina, cielęcina, łosoś, pstrąg, halibut, pszenica

B5: wątroba wieprzowa, drożdże piekarskie, grzyby, wątroba wołowa i drobiowa (ogólnie wołowina), jaja i orzechy ziemne

B6: łosoś, ryż, orzechy włoskie, drożdże piekarskie, wieprzowina, wołowina, halibut

B7: drożdże piwne i piekarskie, soja, rzepak, słonecznik, cielęcina, wątroba wołowa, kalafior

B9: wątroba wołowa i drobiowa, drożdże piekarskie i piwne, soje, szpinak, kalafior i groszek zielony

B12: wątroba wołowa, wieprzowa, drobiowa, ser, jaja, mleko, halibut, łosoś

Zalety

Przede wszystkim lecytyna rozkłada cholesterol na mniejsze cząstki, które mogą być łatwo transportowane przez krew i utylizowane - nie osadzając się na ściankach arterii. Wystarczy niewielka ilość lecytyny, aby zapobiec problemom z cholesterolem. 

Innym ważnym aspektem działania lecytyny jest zapobieganie procesom starzenia się; odbudowuje ona także zniszczone komórki i organy. 

Lecytyna eliminuje plamy na skórze, podkrążenie oczu, działa uspokajająco, zwiększa ilość gamma-globulin, dzięki czemu poprawia odporność. 

Ponadto obniża ciśnienie i insulinoodporność. Minimalizuje napięcie przedmiesiączkowe i jest korzystna w leczeniu dolegliwości skórnych. 

Czego unikać

serów topionych, margaryn, masła orzechowego, tłuszczów kuchennych

Można spożywać tyle samo tłuszczy, ale z mniejszym udziałem procentowym tłuszczy zwierzęcych - oprócz rybnych, które służą wzbogacaniu ilości lecytyny

Powiązane artykuły:
Terapia sokami
Terapia sokami - podstawy
Chromoterapia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz