czwartek, 12 stycznia 2017

Terapia surowymi sokami

Terapia surowymi sokami - lub post soków - jest metodą leczenia i odmładzania organizmu. Polega ona na wyłącznym odżywianiu się sokami z owoców i warzyw.

Metaboliczne odpady i toksyny są szybko eliminowane i oczyszczane są przede wszystkim: płuca, wątroba, nerki i skóra. Tego typu metoda oczyszczania jest znacznie bardziej efektywna niż łączenie postu z piciem wody mineralnej. Soki - jako substancje wyodrębniane z owoców i warzyw - są przekaźnikiem określonych właściwości leczniczych, a także: 

  • rewitalizują organizm,
  • enzymy i cukry naturalne korzystnie wpływają na normalizację funkcji ciała, 
  • nie wymagają trawienia i od razu trafiają do krwiobiegu,
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową, 
  • mineralizują, co zapobiega szybkiemu starzeniu się komórek,
  • zawierają roślinne hormony i antybiotyki - przykładowo: fasola, ogórek i cebula posiadają substancje podobne do insuliny lub potrzebne przez trzustkę do produkcji insuliny. Czosnek, rzodkiewki, pomidory i ponownie cebula zawierają antybiotyczne substancje.
Jednakże dobrze jest wiedzieć, że:

  • nie powinieneś pić mrożonych i konserwowanych soków,
  • stosuj dojrzałe i świeże warzywa i owoce,
  • staraj się wytłoczyć tyle soku, ile będzie na bieżąco spożywane, gdyż ulegają one szybkiemu utlenianiu,
  • większość wartości soku pozostaje w miazdze: witaminy, enzymy...dlatego znaczenie ma jakość ekstrakcji, jakość sokowirówki,
  • słodkie soki lepiej jest rozcieńczać wodą.
Typy soków:

  1. Ze słodkich owoców: śliwek, winogron.
  2. Z sub-kwaśnych owoców: jabłek, gruszek, wiśni, brzoskwiń.
  3. Z kwaśnych owoców: pomarańczy, cytryn, ananasów.
  4. Warzywno-owocowe: z pomidorów, ogórków.
  5. Z warzyw liściastych: sałaty, kapusty, rzeżuchy, pietruszki.
  6. Z warzyw korzeniowych: marchwi, buraków, cebuli, rzodkiewki.
Generalnie soki owocowe działają szybciej i gwałtowniej usuwają toksyny. Soki warzywne koją nerwy i wolniej usuwają wszelkie zanieczyszczenia. Soki warzywne i owocowe nie powinny być podawane razem. 

  • soki ze słodkich owoców nie powinny być łączone z sokami kwaśnymi (grupa 3),
  • soki z sub-kwaśnych owoców mogą być łączone tylko z sokami ze słodkich i kwaśnych owoców,
  • soki warzywno-owocowe mogą być łączone tylko z sokami z kwaśnych owoców i z sokami z liściastych warzyw,
  • soki z warzyw liściastych mogą być łączone tylko z sokami warzywno-owocowymi i z sokami z warzyw korzeniowych,
  • soki z warzyw korzeniowych mogą łączone tylko z sokami z warzyw liściastych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz